5 x Kopenhagen voor foodies

Wat een geweldige stad is Kopenhagen toch. Niet alleen een fietswalhalla, maar op de koop toe ook de veilige haven voor meer dan een handvol creatieve chefs van diverse pluimage.

Het mag dan ook niet verbazen dat ondergetekende een pak favoriete plaatsjes heeft in de Deense hoofdstad. En kijk, delen met het leespubliek is er ook bij. Vijf plaatsen waar Sid Frisjes afgelopen zomer al dan niet in goed gezelschap zijn benen onder de tafel schoof, vijf plaatsen die jullie bij een volgend bezoek zeker een kans moeten geven.

Baest

Samen met Ann bezocht ik Baest in juli voor een eerste keer. Dit drukbezocht restaurant is gekend voor hun knapperige pizza uit de houtoven, maar ook voor hun artisanaal huisbereide kazen en charcuterie. Toen ik Kopenhagen in augustus opnieuw bezocht – ik had er een fietswedstrijdje – stond het met stip bovenaan op het lijstje om opnieuw te bezoeken.

Geen slecht woord over de pizza of de cocktails, die zijn beide top, maar wat mij echter over de drempel haalde om Baest opnieuw te bezoeken was hun burrata. Rijk van smaak, heerlijk cremeux en gewoon te lekker om te delen. In combinatie met het krokante brood van de buren van bakkerij Mirabelle is dit gerecht ideaal als voorgerecht of als lichte lunch. Alles van de kaart proeven is een onbegonnen zaak – er is wel een tasting menu – maar het feit dat de kazen en charcuterie van het huis ook als pizza topping gebruikt worden maakt alvast veel goed. Probeer zeker ook de onweerstaanbare rillettes.

IMG_7086

Extra punten voor Baest omdat ik m’n Brompton binnen in hun bergplaats mocht parkeren. Zo’n fietsjes worden sneller gestolen dan ik een cocktail voor m’n rekening neem, dus ja, bedankt daarvoor.

War Pigs

Ben je net als mezelf niet vies van een goede portie barbecue, puike pilsjes en een royale dosis heavy metal, dan is deze hotspot – neem dat gerust letterlijk – een absolute must visit. Bij War Pigs serveren ze authentieke Amerikaanse barbecue gerechten zoals ‘Pulled Pork’ of ‘Brisket’, maar ook een overdaad aan bijgerechten om de ervaring compleet te maken. Mooi meegenomen is alvast dat je de porties per gewicht kunt bestellen. Een royale portie van je favoriete stuk vlees, of een beetje van alles, aan jou de keuze. Hou er rekening mee dat ‘een beetje’ bij War Pigs een rekbaar begrip is.

IMG_8415

En als je dan toch op het punt staat een overdosis vlees achterover te slaan, dan kan je daar net zo goed een fris glas gerstenat bij bestellen. De mensen achter de bar staan je met veel plezier bij om de juiste keuze te maken want eerlijk, met namen zoals ‘Frank the Tank’, ‘Totally Fucking Entombed AD’, ‘Booty Call’ or ‘Caps Lock’ weet je niet direct wat er getapt wordt, wel?

Manfreds og Vin

Een trip naar Kopenhagen is niet complete zonder een stop bij huisfavoriet Manfreds og Vin. Ons allereerste bezoekje – ook al weer een jaar of 4 geleden – deden we omdat we er van overtuigd waren dat hun compromisloze, biologische keuken in combinatie met de geserveerde natuurwijnen ons wel zouden bevallen. En sindsdien komen we terug voor exact dat.

OOH BABY I LIKE IT RAW, OOH BABY I LIKE IT RAAAW!
OL’ DIRTY BASTARD

Op hun website verkoopt Manfreds zich als volgt: “Manfreds, probably the world’s only veggie-focused restaurant famous for its raw meat”. Gelogen is dat alvast niet. De focus ligt er nadrukkelijk op groentebereidingen, maar hun tartaar is het gerecht dat je zeker geproefd moet hebben.

IMG_8476

Weerklonk bij ons laatste bezoek uit de boxen, de betreurde Ol’ Dirty Bastard met zijn hit Shimme Shimme Ya. “Ooh baby I like it raw” klonk zelden zo op zijn plaats.

Mirabelle

Een ongeschreven wet zegt dat je een bakker zo vroeg mogelijk op de dag moet bezoeken, wanneer de broodjes nog warm zijn en de geur van versgebakken brood de bakkerij vult. Niets is minder waar wanneer het een bezoekje betreft aan bakkerij annex eetgelegenheid Mirabelle en je nog geen reservatie op zak hebt. De rij wachtenden deed het ergste vermoeden, maar gelukkig genoeg kwamen die enkel om hun dagelijkse portie kraakvers brood op te pikken. Dat ene zonovergoten plaatsje op terras, dat had ik snel genoeg ingepikt.

IMG_8428

Een cappuccino volgens de regels van de kunst, een biologisch appelsapje en een royale portie ‘Eggs Florentine’… Een zondags ontbijt om u tegen te zeggen. Gepocheerde eitjes op een crisp getoast stuk zuurdesembrood, smeuïge hollandaise en een verrassend slaatje van baby spinazie en flinterdun gesneden zure appel, daarvoor sta ik met plezier een uurtje of twee vroeger op. En aangezien er die dag nog een fietstochtje doorheen Kopenhagen op het programma stond, kon ik mezelf niet bedwingen nog enkele chocolate chip cookies te kopen. Geen seconde spijt van gehad!

Koelschip

Toeval, het is iets vreemd. Als het bij mijn bezoek aan Manfreds niet had geregend, dan had ik het terras allicht nooit voor de bar geruild en was ik nooit in gesprek geraakt met één van de souschefs van het gerenommeerde restaurant Kadeau.

Beetje babbelen over koetjes en kalfjes, eten en drinken, reizen en hoe kan het ook anders, Belgisch bier. Dat we allebei fan waren van Geuze en Lambic was reden genoeg om de bar van Manfreds in te wisselen voor die van het nabij gelegen Koelschip.

Koelschip is slechts één van de bars van Mikkeler die Kopenhagen rijk is, maar wel net degene die zich specialiseert in Geuze en Lambic. Beschouw het als een eerbetoon. En als je weet dat Mikkeler het merendeel van z’n biertjes in België komt brouwens, dan neemt niemand het je kwalijk dat je in Kopenhagen in een bar beland waar enkele Belgische pareltjes op de kaart staan. Gewoon doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s