After BBQ dessert cocktail

In september 2017 zou ik m’n laatste wedstrijd barbecueën met de makkers van Qlinaria. Zou zeg ik, want net die wedstrijd haalden we de oppergaai binnen en werden we Belgisch Kampioen Culinair Barbecueën.

Dixit de collega’s was stoppen niet direct aan de orde, al werd de minieme aanwezigheid van Sid Frisjes doorheen het daaropvolgende jaar wel getolereerd. Met gemengde gevoelens – ik moet me altijd een beetje opladen voor zo’n wedstrijd – tekende ik in september opnieuw present. Vooral ook omdat ik de eer en het genoegen kreeg een ‘after barbecue dessert cocktail’ te creëren, een extra onderdeel van de wedstrijd.

Cocktails, helemaal m’n ding, maar hoe maak je in hemelsnaam iets wat bij een anonieme jury – die zich nota bene net doorheen een karrevracht gerookt en geroosterd vlees geworsteld heeft – toch een beetje in de smaak valt? Geen evidentie, al kom je met goede smaak al een heel eind. Het was al snel een uitgemaakte zaak dat ik vruchtensapjes allerhande links zou laten liggen. Niet m’n ding en uiteindelijk ook redelijk voor de hand liggend.

Voor deze gelegenheid ging ik de mosterd halen bij een klassieker, niet geheel toevallig ook één van m’n favoriete cocktails: de Boulevardier. Bij deze van een Negroni afgeleide cocktail wordt de gin vervangen door bourbon, een drankje dat zowat hand in hand gaat met de nobele kunst van het grillen van vlees. Op wedstrijden worden er immers niet zelden om 7:07 h ’s ochtend shotjes Jack Daniel’s geserveerd. Een traditie zowaar!

Een Boulevardier dus, maar het mocht iets meer hebben. Een vleugje chocolade bijvoorbeeld. Ik dus aan de slag met de fles Noir d’Ivoire van distillerie de Biercée uit m’n barkast en na enkele pogingen had ik een cocktail met voldoende kick en subtiele toetsen van chocolade en sinaas.

 

after bbq cocktail

Nodig:

30 ml Jack Daniel’s, 20 ml Campari, 20 ml Martini Rubino, 20 ml Noir d’Ivoire.

Doen:

Vul een mengglas met ijs en voeg de verschillende dranken toe. Stir circa 20 à 30 seconden tot de cocktail voldoende gekoeld is en serveer over ijs in een gekoeld glas. Garneer de cocktail desgewenst met een reepje krokant gebakken spek, melkchocolade, fudge van Jack Daniel’s en gekonfijte sinaasappel.

Kwestie van met de deur in huis te vallen serveerden wij onze ‘dessertcocktail’ aan de jurystand op een plateau met licht gebrand hooi en een nevel van sinaaslikeur. Subtiliteit is nooit m’n sterkste punt geweest. En het resultaat hoor ik u denken? Wel, de cocktail was goed voor een bronzen plak, tevens ook ons eindresultaat op de wedstrijd. Podiumbeesten wij hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s