Een abonnement bij de zelfoogsttuin

Na dagen zonder vlees, drank en klagen is het in de maand mei tijd om plastic vrij door het leven te gaan. Mei plasticvrij is trouwens een initiatief dat m’n wat mij betreft mag doortrekken naar de overige 11 maanden. Geef toe, uiteindelijk is het enige wat hiervoor echt nodig is een mentaliteitswijziging. Kost niets en we worden er allemaal beter van. Doen zou ik zeggen!

Makkelijk is het natuurlijk niet als men je overal waar je komt plastic verpakkingen probeert op te solferen. Die broccoli hoort niet echt in een plastic skinsuit, Humo leest een pak vlotter zonder z’n plastic jas en rietjes in cocktails zijn zo jaren 70. Nog een overbodig parapluutje erbij en ik stop gelijk met drinken.

De oplossing? Zo voor de vuist weg kan ik wel enkel tips bedenken: herbruikbare draagtassen, magazines zonder plastic verpakking, glazen flessen, kraantjeswater en zelf gekweekte groentjes.

3 kanjers van tips: herbruikbare draagtassen,  glazen flessen en zelf gekweekte groentjes.

Zelfgekweekte groenten, geloof me vrij, een eenvoudige keuze is dat niet. Er kruipt tijd en moeite in, en garanties zijn er niet. Groene vingers, zo hard ik het geprobeerd heb, zo jammerlijk ben ik gefaald. Bio-groenten uit de supermarkt dan maar, om vast te stellen dat ook daar plastic onvermijdelijk is. Tja, wat doet een mens dan? Wel, ik zal het u zeggen! Een jaarabonnement op de zelfoogsttuin van de lokale stadsboerderij nemen jandorie!

Enkele jaren geleden was ik al eens polshoogte gaan nemen bij de voorstelling van de Turnhoutse zelfoogsttuin, al stond deze toen nog in z’n kinderschoenen. Ondertussen hebben zowel Ann als ik een abonnement en na twee keer plukken durf ik reeds zeggen dat dit wel eens de beste beslissing van het jaar geweest zijn! Check die eerste oogst mensen, check het!

eerste oogst
De eerste oogst!

Vijf voordelen:

Het zijn er allicht een pak meer maar toch, vijf niet zo geheel verrassende voordelen van een abonnement bij een zelfoogsttuin.

– Verse biologisch geteelde groenten, recht van het veld

Zelf je groenten oogsten te midden de velden waar eenden en duiven niet zelden je pad kruisen, het mag zweverig klinken, maar ik word daar oprecht gelukkig van. In de weer gaan met een fancy, speciaal voor de gelegenheid gekocht mes – of waarom niet, met een ter plaatse beschikbare riek – dichter bij je eigen voeding kan je niet staan. Extra bonus is dat je buiten bent. En in beweging. Plezant nu de zon schijnt, nu nog zien wat het in de winter doet.

– Volg het seizoen

Eten volgens het seizoen was nog nooit zo makkelijk. Staat het niet op het veld of in de wei, dan is dat een goed signaal. Okay, uitzonderingen zijn er om gemaakt te worden – bananen koop ik nog altijd in de winkel – maar je eet je groenten wel op het moment dat ze helemaal top zijn.

Gewokte andijvie
Gewokte andijvie met tempeh

En met de seizoenen verandert ook je eetpatroon. Zo denk ik niet dat ik ooit andijvie zou kopen in de winkel, maar kijk, die stond op het veld en vond zo toch z’n weg richting Coolinary Cuisine. Blijkt dat je andijvie net als de rapenstelen perfect kunt wokken. Er wordt hier opnieuw volop geëxperimenteerd in de keuken en dat bevalt ons wel.

– Minder voedingsoverschotten

Je krijgt een opgelegd aantal per soort wat je wekelijks mag oogsten, maar uiteindelijk neem je enkel mee wat je nodig hebt. Dat resulteert in minder voedingsoverschotten want geeft toe, er wordt in elk huishouden al eens wat weggegooid, niet? Een zelfopgelegd werkpunt is alvast dat ik in periodes van overvloedig aanbod ga kijken hoe we daar creatief mee omspringen. Pekelen, drogen, verwerken… benieuwd hoe dat gaat uitdraaien.

– Minder trips naar de supermarkt

Meer dan ééns heb ik ze vervloekt, de supermarkten. Met hun slinkse technieken om ons meer te doen consumeren enzo. En toch beland je daar opnieuw en opnieuw. Wel, dat gaat nu een pak minder zijn. En voor de aankopen dat het toch nodig is, gaan we een duidelijke planning opstellen.

– Geen plastic afval meer

Minder trips naar de supermarkt betekent ook minder (plastic) afval. Niet enkel in mei, maar het ganse jaar door. De cirkel is rond lijkt me!

En wat moet dat dan kosten? Wij betalen 260 euro per persoon voor een jaarabonnement. Dat komt neer op het luttel bedrag van 5 euro per persoon per week voor groenten, fruit en plukbloemen. Ik kan je verzekeren dat we nu meer betalen. En hup, goedkoper, schrijf dat ook maar bij de voordelen.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s