Restaurant Seir, Kasterlee

Het was een optie geweest, m’n 41ste levensjaar vieren op twee wielen, maar een restaurantbezoek in goed gezelschap laat zich net dat tikkeltje beter smaken. Een lunchreservatie op zaterdag in de nieuwbakken Kempische parel Seir was een logische stap.

Resto Seir dus, niet meer of minder dan een Kempisch dialectwoord voor ‘serre’. Zo staat het trouwens ook op de mooi vormgegeven website van restaurant Seir te lezen middels een speelse verwijzing naar onze goede vriend ‘de Dikke van Dale’. Ongeveer twee maanden was het restaurant open op de dag van ons bezoek. Het plan was er om de zaak als sneller met vrienden te bezoeken – Seir is in onze regio al veelvuldig over de tongen gegaan* – maar onze agenda’s lieten ons in de steek. Een tête-à-tête met de wederhelft dan maar, minstens zo plezant. Op naar Kasterlee!

Seir is zo’n restaurant dat nog voor de opening al vlot over de tongen ging. Sid Frisjes

Ooit heb ik me laten vertellen dat het aantal restaurants ten aanzien van het aantal inwoners nergens hoger is dan in Kasterlee. Geen idee of dat tegenwoordig nog klopt, maar met Seir hebben ze er alvast een puike aanwinst bij. Dat er gedurende enige tijd ingrijpende werken hebben plaatsgevonden aan het pand kon elke voorbijganger al vaststellen, voor het verbluffende resultaat kunnen we je enkel een bezoekje aanraden.

Betreden doe je de zaak via een statige hal waar je jas wordt aangenomen. Van daaruit gaat het via een hedendaags ingerichte ontvangstruimte richting het eigenlijke restaurant. Liefhebbers van open keukens zitten hier alvast goed, en in de zomermaanden is er tevens een ruim terras waar je kan plaatsnemen. Met een naam als Seir mag het overigens niet verbazen dat de zaak baadt in het licht, en dat zonder daarbij aan een gezellige intieme sfeer in te boeten. Om maar te zeggen dat we ons hier direct op ons gemak voelden.

Seir_Interieur_Hanne_Joosen_3
Seir, zicht op restaurant vanuit ontvangsthal © Hanne Joos
Seir_Interieur_Hanne_Joosen_11
Seir © Hanne Joos

Champagne en klassiekere aperitiefdrankjes lieten we aan ons voorbij gaan, wij kozen resoluut voor de verfrissende huisaperitief (13€) op basis van appelsap van lokale teler Roes. Hierbij geserveerd kregen we verschillende met zorg bereidde verfijnde hapjes waarbij – net zoals tijdens het verdere verloop van de dag – voortreffelijk rekening werd gehouden met de gluten- en lactose intolerantie van de wederhelft. Uiteraard werd dit door ons bij reservering doorgegeven – niet minder dan normaal lijkt me – al blijkt niet iedereen in de praktijk dergelijke aanpassingen vooraf door te geven.

Chefs houden tegenwoordig perfect rekening met allergieën en intoleranties als ze dit vooraf weten. Als gast is het dus jouw verantwoordelijkheid dit ruim vooraf – bij reservatie – door te geven. Sid Frisjes

Voortreffelijke hapjes dus, of wat dacht u van deze ‘hazelnootkrokant met humus’, ‘consommé van koolrabi’, ‘dooier met truffel’ geserveerd in een eitje met een crispy soldaatje, of een ‘steen’. De steen bleek een soortement praline van kaas – welke kaas ontgaat me even – welke speels geserveerd werd in een kom met keien. Deed me aan Noma denken waar m’n tafelgenoot ooit aan de garnituur begonnen was in plaats van het eigenlijke gerecht. Hier gelukkig geen probleem om het smaakbommetje van de overige stenen te onderscheiden, en vriendin was maar wat in haar nopjes met de gepresenteerde schelpjes die ze ter vervanging kreeg. Iedereen gelukkig.

Na de mooie start was het tijd voor het echte werk. Aangezien we alle tijd hadden, opteerden we voor de 4-gangen-menu (48 €), waarvan eentje met aangepaste, lokale biertjes (22 €). Passeerden de revue: Een overheerlijke ‘rog met sambal en komkommer’ die zich makkelijk liet begeleiden door een frisse Witte der Zande (Wechelderzande – 6.0 %). Geen foto’s van de rog, dus ik gok dat ik foodie punten zal moeten inleveren. Hierna kregen we een ‘dorade met noedels en een beurre blanc saus’ (bierparing Vals Paterke Blond (Geel – 5.3%) voorgeschoteld. Waar bij de rog gespeeld werd met frisse (komkommer) en pittige (sambal) toetsen, was het bij de dorade een smakelijk één-tweetje tussen de mooie portie vis en noedels enerzijds en de zijdezachte beurre blanc anderzijds. Twee keer vis, twee keer perfect gegaard, twee keer een voltreffer!

Als hoofdgerecht stond er ‘kalfs met girolles en bbq kool’ op het menu. Hierbij kwamen mini ‘pomme dauphines’ in een halve hoorn en een glas Vagebruin (Merksplas – 8 %). Geen opmerkingen over het kalfsvlees, noch over de ‘petatjes’ maar de held op het bord was zonder enige twijfel de boterzachte kool met mosterd. En dan moet je weten dat ik het eigenlijk niet eens zo op mosterd begrepen heb. Ja, er werden hier door Seir goede punten gescoord.

IMG_0834

Scoren werd er ook gedaan met het dessert, een gerechtje met ‘peer, hazelnoot en verveine’ als hoofdrolspelers. Een frisse, lichte maar bovenal smaakvolle afsluiter van deze lunch. Nu ja afsluiter, de thee van de wederhelft werd vergezeld van de nodige friandises en ook hier viel niets op aan te merken. Cheesecake, sponge met gezouten karamel en een marshmallow met bergamot… daar vind ik altijd wel een plaatsje voor. Ann kreeg een frisse sorbet – à la minute sorbet afgedraaid in de pacojet – en een mini tarte tatin, evenzeer à la minute bereid.

Eerlijk waar, niets dan lof voor het hele team van Seir, keuken en bediening. Een scherp geprijsde lunch, mooie porties, de nodige aandacht voor tierlantijntjes… Mocht u het zich nog afvragen, er broeit hier iets!**

Restaurant Seir
Geelsebaan 40
2460 Kasterlee
info@seir.be

* De jonge chef Alex Verhoeven wist op korte tijd een mooie reputatie bij elkaar te koken. Het nieuws dat hij zijn bloeiende zaak Fleur de Sel zou sluiten sloeg in de Kempen net niet in als een bom. Er waren natuurlijk ook geruchten. Er was het pand in het centrum van Kasterlee (Seir) waar naarstig aan gewerkt werd. Even werd gedacht dat Verhoeven hier een nieuwe zaak zou openen, maar niets was minder waar. Zijn poulains (Thomas, Jayson, Stef & Zarah) van in Fleur de Sel nemen hier de honneurs vakkundig waar, terwijl Verhoeven het in de nabije toekomst groter ziet. Of beter gezegd hoger. Een ding is zeker, die gast gaat ‘hert’ gaan!

** Van Gault & Millau kreeg Seir in hun recentste uitgave een score van 13.5 punten. En dan te bedenken dat ze amper 2 maanden open zijn. Top!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s